Désirée Saarela (solo)

Désirée Saarela – singer-songwriter, folksångerska

Désirée Saarela är en finlandssvensk sångare och låtskrivare samt folksångerska som sjunger sina sånger med en stark förankring i det folkliga uttrycket. Texterna, berättelserna och känslan i dem utgör kärnan i hennes musik. Det är omgivningen, människorna, relationerna, skogen, havet, de vidsträckta landskapen och naturen i sig som inspirerar Désirée och blir till hennes sånger. Upplevelsen av att ha flyttat många gånger mellan stad och glesbygd har präglat Désirées liv och även satt sina spår i Désirées sånger och texter.

Désirées väg som singer-songwriter började i hemstaden Helsingfors på 90-talet. Den irländska musikboomen väckte hennes intresse för folkmusiken, vilket ledde till att folkrockbandet Jane Raven grundades. Jane Raven gjorde flertalet liveframträdanden med egen musik, samt släppte albumet Circles. Désirées karaktäristiska sånger har jämförts med t.ex. Joni Mitchell, Joan Baez och Ulf Lundell.

Som folksångerska så har Désirée fokuserat sig på den finlandssvenska folkmusik- och folksångstraditionen. Sångerna, historierna och berättelserna från gångna tider sjunger hon tillbaka till vår tid med sin egen speciella tolkning och berättarförmåga. De traditionella visorna och Désirées egna sånger möts i ett gränsland mellan den traditionella folksången och den nyskrivna.

Mera info under Biografi