Östersjöns dotter

Östersjöns dotter

Désirée Saarela, Photo: Andreas Haals

Helsingfors brukar kallas ”Östersjöns dotter”. Det här är en sång till min hemstad som jag besöker väldigt ofta och som för mig är som mitt andra hem. Att ”ständigt återvända” till den fina staden påminner mig ofta om tider som varit, olika skeden i livet och att växa som person. Samtidigt berör sången känslan hur gott det gör när man märker att man är nöjd med stället där var man just nu är samt att man är valt den rätta vägen. Om att se allt det fina som man redan har och får vara med om just här, just nu!

 

Minnet av tider som kommit, som gått
minnet av dagar, av stunder som fått
känslan av glädje, lycka också
//: att etsa sig fast, förevigt bestå ://

landskap av glesbygd förvandlas till stad
jag återvänder till mitt gamla jag
valde jag platsen, valde den mig
//: hur som helst liv upprepar sig ://

doften av asfalt och nyfallen regn
tom gapar gården i tystnaden
snart ska den fyllas av röster, av skratt
//: i barns glada läten finns framtidens skatt ://

vart vill jag komma, vart vill jag gå
vart ska jag färdas för att förstå
av alla de vägar som jag vill gå
väljer jag vägen där jag nu står

mycket förändras och mycket finns kvar
en minnesbild återser det som var
känslan kan verkligen vara så stark
//: som att se sig själv som en okänd bekant ://

kaffet har rostats vid Meiras fabrik
en doft som följt mig alltsen jag kom hit
i åratal spridit sig långt över stan
//: som alla de minnen jag ännu har kvar ://


Text & Musik: Désirée Saarela

Lämna ett svar