Allt finns här

Désirée Saarela & Luca Bordonaro - Allt finns härDésirée Saarela & Luca Bordonaro – Allt finns här 

Ett samarbete över landsgränser där två mycket olika kulturer och personer möts och hittar något gemensamt som blir till ny musik. Ett fint möte och ett unikt album – resultatet av vad som kan hända när två helt främmande människor möts och hälsar på varandra. Det var ju just så det hela började.

Désirée Saarelas nya singer-songwriter album Allt finns här är hennes åttonde album och är ett samarbete med den mångsidiga musikern och basklarinettisten Luca Bordonaro från Sicilien. Ett ärligt album som är inspelat live precis som Désirées tidigare album, vilket gör att det skiljer sig från den breda massan. Texter som går direkt in på djupet och lyfter fram många olika teman och aspekter som vill och vågar beröra. Nyskriven finlandssvensk singer-songwritermusik utan filter. Det nordiska och finlandssvenska smälter ihop med det sydeuropeiska i en ny spännande kombination och musikalisk helhet. Från den sicilianska vulkaniska jasmin-, citron- och mandeldoftande ön till det skog- och sjörika land som Finland i sin tur representerar.

Albumets sånger behandlar frihet – frihet att få vara den man verkligen är (utan filter) samt att våga tro på att man räcker till. Sånger om att hitta hem till sig själv. Sånger om vikten av att ha andra människor, nära och kära intill sig. Sånger som Jag ser ett krig från andra sidan som lyfter fram världsläget just nu. En sång för fred. Med på albumet finns även en sång som baserar sig på en sann historia från 1300-talets Österbotten. Albumet är en slags skildring över den värld som vi lever idag, sett från Désirées perspektiv som låtskrivare. Vi behöver en kontakt till oss själva och dem vi har omkring oss, en kontakt till det förflutna, vår historia, men även till vår framtid och vårt nu. Vi behöver hopp och framtidstro! 

–       Ibland har jag fått frågan varför jag skriver om så tunga teman och ofta har ingående texter som går så rakt på sak och är så ärliga? Jag har funderat mycket på den frågan och kommit fram till att jag i en rätt tidig ålder fått klara mig själv väldigt långt. Jag har fått tackla många saker på egen hand och fått tampas med stora frågor tidigt. Eftersom ett barn har ett öppet sinne så tror jag att det helt enkelt förblev så. Jag har inte tillgång till olika filter som ibland kanske vore bra att ha nu som vuxen och speciellt när man växer upp. Men allt det här har fått mig att skapa och bli den singer-songwriter som jag är idag. En singer-songwriter utan filter.

Jag önskar att jag i fortsättningen också får se världen med ett öppet sinne för det är helt enkelt så som jag är van att möta vardagen och min omgivning. Kanske det är någon som kan känna igen sig i det här, i mina sånger och texter och förmedla någon känsla och ett hopp som stärker lyssnaren inifrån. Ger lyssnaren en känsla av att få vara sig själv när hen lyssnar och att få en förnimmelse om att allt jag behöver finns här, i den jag är och något annat behövs inte. 

Désirée Saarelas och Luca Bordonaros vägar möttes på världsmusikmässan Womex i Porto 2021. Efter många givande pratstunder om musik och skapande kom samarbete på tal. Sedan dess har de besökt varandras hem i Österbotten, Finland och på Sicilien samt även spelat konserter i Norge. I september 2022 passade de på att återigen mötas i Österbotten, Finland för att spela in albumet Allt finns här.

 

Désirée Saarela: sång, gitarr, mandola, cavaquinho / vocals, guitar, mandola, cavaquinho
Luca Bordonaro: basklarinett, siciliansk flöjt / bass clarinet, sicilian flute
Désirée Saarela & Triskel featuring Luca Bordonaro, Hamed Saeed
Kirsi Vinkki: fioler, klockspel (spår 12,13) / fiddles, glockenspiel (tracks 12,13)
Samuli Karjalainen: gitarrer, fiol, ljud- och effektlandskap, flöjt, bodhrán, sång (spår 12,13) / guitars, fiddle, sound effects, flute, bodhrán, vocals (tracks 12,13)
Luca Bordonaro: basklarinett / bass clarinet (tracks 12,13)
Hamed Saeed: oud (spår 12) / oud (track 12)
All text och musik / music and lyrics: Désirée Saarela
Alla arrangemang / arrangements: Désirée Saarela & Luca Bordonaro, Kirsi Vinkki, Samuli Karjalainen, Hamed Saeed. Varje enskild musiker har bidragit med sin kreativitet till den musikaliska helheten av detta album / each bandmember has contributed with his / hers creativity and music to this album.
Inspelning / Recording: Anders Höglund, Midas Studios spår / tracks 2-11, Anders Portin spår / tracks 1, 12, 13. Samuli Karjalainen spår / tracks 12,13. Luca Bordonaro spår / tracks 12,13.
Mixning / Mixing: Joonas Saikkonen spår / tracks 1-11, Jarno Alho spår / tracks 12, 13.
Masterering / Mastering: Jarno Alho, Alho Audio Mastering, Pauli Saastamoinen, Finnvox spår / tracks 12, 13.
Producent / Produced by: Désirée Saarela
Layout, illustrationer och grafiskt arbete / Graphic design, layout and artwork: Erica Sjölund
Fotografier / Photos: Andreas Haals
Översättning / Translations: Bettina Kilpi
Kod / Code: DS09