Désirée Saarela & Triskel

Désirée Saarela & Triskel –yhtyeen (2011–) musiikissa yhdistyy nykypäivän laulaja-lauluntekijä-perinne vahvaan kansanmusiikkitulkintaan. Yhtyeen singer-songwriter-henkinen musiikki on ajatonta ja sen tunnelma täynnä sydäntä sekä tarinankerronnan lumoa. 

Désirée Saarela & Triskel -yhtye:

Désirée Saarela – laulu, kitara, mandoliini
Kirsi Vinkki – viulu, alttoviulu, concertina, kalimba, kantele, kellopeli
Samuli Karjalainen – kielisoittimet, ääni- ja efektimaisemat

Désirée kirjoittaa lauluja niin ruotsin- kuin englanninkielelläkin. Samuli ja Kirsi tuovat yhtyeen musiikkiin oman mausteensa monipuolisen soittimiston ja sovitusten kautta. Yhtyeeltä on ilmestynyt kaksi albumia, Tidsemigranten (2013) ja Mellan Världar (2016) ja single, Morgon över Helsingfors (2014).

Mellan Världar

Yhtyeen viimeisin konserttikokonaisuus, Mellan Världar, vie kuulijansa mukanaan harvaan asutuilta seuduilta suureen maailmaan: kaupungin sykkivään sydämeen, maaseudulle, metsiin ja peltojen yli merelle. Laulut sanoituksineen kera musiikin liikkuvat erilaisissa todellisuuksissa, jollaisia ihmiset voivat kokea eri paikoissa ja tilanteissa niin kehollisesti kuin tunteen tasolla – jokainen omalla ainutlaatuisella tavallaan. 

Konserttikokonaisuuden musiikki on julkaistu äänilevyn, sanoitusten ja kuvakirjan sisältävänä Mellan Världar -kokonaisuutena (CD + KIRJA 2016). Mellan världar -kirjassa, joka on osa levyn ja kirjan muodostamaa kokonaisuutta, jokainen laulu, niin levyltä kuunneltava musiikki kuin Désiréen lauluteksti, kohtaa oman visuaalisen “laulumaalauksensa”. Laulujen sanoitukset, kirjan visuaaliset kuvat ja Désirée Saarela & Triskel -yhtyeen ajaton musiikki yhdistyvät moniulotteisesti ja aisteja herättävästi tässä levyn ja kirjan sisältävässä kokonaisuudessa. Samalla kohtaavat musiikki, kuvataide ja laulujen sanoitukset toisensa raikkaalla ja uniikilla tavalla. Levykirjan laulumaalaukset ovat taiteilija Malin Skinnarin (Ruotsi) käsialaa.

Konserttitilojen mahdollisuuksien rajoissa kuvitamme musiikkiamme levykirjassa olevien, Malin Skinnarin varta vasten näihin sävelmiin valmistamilla laulumaalauksilla, esimerkiksi projisoimalla ne valkokankaalle tai vastaavalle pinnalle. Tämä on uniikki visuaalinen lisä konsertin musiikille ja elämykselle.

Morgon över Helsingfors

Yhtyeellä ilmestyi single nimeltään Morgon över Helsingfors toukokuussa 2014. Kappale on tunnelmallinen kunnioitus Désiréen kotikaupungille, Helsingille. Toisena kappaleena singleltä löytyy myös kappale nimeltä You can never be poor. Yhtyeellä löytyy monipuolinen ohjelmisto omia kappaleita myös englanniksi.

Tidsemigranten

Désirée Saarela & Triskelin levy, Tidsemigranten (2013) koostuu Désiréen omalla äidinkielellään ruotsilla luoduista sanoituksista ja lauluista singer-songwriter – henkeen. Levyllä Désirée esittää laulunsa niin soolona kuin yhdessä Triskel- yhtyeen kanssa. Musiikissa yhdistyy nykypäivän singer-songwriter -perinne vahvaan kansanmusiikkitulkintaan.

Levyn laulut kuvaavat siirtolaisuutta niin historiallisesta näkökulmasta 1900-luvun alkupuolelta, Désiréen oman suvun tarinan kautta, kuin nykypäivän “ajassamatkustamista” ja hetkessä elämisen haasteellisuutta – siitä levyn nimi, ”Tidsemigranten”. Musiikki on ajatonta ja tunnelma täynnä sydäntä sekä tarinankerronnan lumoa.

Tidsemigranten
Äänitysvuosi: 2013
Tuottaja: Désirée Saarela
Äänitys: Janne Viksten
Miksaus: Janne Viksten / Arabia Pop Jazz Studios
Masterointi: Svante Forsbäck

Désirée Saarela – laulu, kitarat, mandoliini
Kirsi Vinkki – viulu, alttoviulu, jouhikko, kampiliira ja kellopeli, laulu
Samuli Karjalainen – kielisoittimet, kansanomaiset puhaltimet, kantele, laulu