Désirée Saarela & Triskel

Désirée Saarela & Triskel -yhtyeen (2011–) musiikissa yhdistyy nykypäivän laulaja-lauluntekijä-perinne vahvaan kansanmusiikkitulkintaan. Yhtyeen singer-songwriter-henkinen musiikki on ajatonta ja sen tunnelma täynnä sydäntä sekä tarinankerronnan lumoa.

Brandliljor och Eldsjälar (Albumi 2021)

Yhtyeeltä ilmestyy huhtikuussa 2021 uusi albumi ja konserttikokonaisuus nimeltä Brandliljor och Eldsjälar (Tulililjoja ja Tulisieluja), ja 2021 on yhtyeelle myös 10-vuotisjuhlavuosi. Désirée Saarela & Triskel vie kuuntelijan tällä kertaa aikamatkalle sekä Suomen sisällissotaan että toiseen maailmansotaan ja esimerkiksi siirtolaistarinan voimalla 1930-luvun Pohjanmaalta, Kvevlaxin kylästä, 1950-luvun New Yorkiin, Manhattanille. Laulujen tarinat perustuvat kaikki tositapahtumiin eri suomenruotsalaisten naisten kokemana ja kertomana. Ne ovat osa Suomen historiaa, ja niissä kuulu naisen ääni. Millaista oli elää aikana, jolloin naisen asema oli niin erilainen kuin tänä päivänä? Mitä oikein tapahtui kotirintamalla, kun melkein kaikki miehet olivat sodassa? Laulut, joiden tarinat ovat hyvin voimakkaita ja monesti myös hyvin rankkoja, kuuluu kuitenkin kaikki se toivo, voima ja periksiantamattomuus, joka yhdistää näitä naisia ja heidän kertomuksiaan. He eivät koskaan antaneet periksi vaan jatkoivat eteenpäin ja taistelivat koko ajan kohti parempaa huomispäivää.

Désirée kirjoittaa lauluja niin ruotsiksi kuin englanniksikin, mutta kyseinen konserttikokonaisuus ja uuden albumin kappaleet ovat kaikki ruotsiksi. Samuli ja Kirsi tuovat yhtyeen musiikkiin oman mausteensa monipuolisen soittimiston ja sovitusten kautta. Yhtyeeseen kuuluvat kesästä 2020 myös basisti Roger Bäck ja rumpali Oskari Lehtonen, ja he ovat mukana myös uudella albumilla ja konserttikokonaisuudessa. Jos lyhyesti haluaa kuvata yhtyeen uutta materiaalia voi siteraata ääniteknikkoa Martin Kantolaa, joka myös äänitti uuden albumin: “Evert Taube meets Led Zeppelin”.

Mellan Världar (Albumi 2016)

Yhtyeen viimeisin konserttikokonaisuus, Mellan Världar, vie kuulijansa mukanaan harvaan asutuilta seuduilta suureen maailmaan: kaupungin sykkivään sydämeen, maaseudulle, metsiin ja peltojen yli merelle. Laulut sanoituksineen kera musiikin liikkuvat erilaisissa todellisuuksissa, jollaisia ihmiset voivat kokea eri paikoissa ja tilanteissa niin kehollisesti kuin tunteen tasolla – jokainen omalla ainutlaatuisella tavallaan. 

Konserttikokonaisuuden musiikki on julkaistu äänilevyn, sanoitusten ja kuvakirjan sisältävänä Mellan Världar -kokonaisuutena (CD + KIRJA 2016). Mellan världar -kirjassa, joka on osa levyn ja kirjan muodostamaa kokonaisuutta, jokainen laulu, niin levyltä kuunneltava musiikki kuin Désiréen lauluteksti, kohtaa oman visuaalisen “laulumaalauksensa”. Laulujen sanoitukset, kirjan visuaaliset kuvat ja Désirée Saarela & Triskel -yhtyeen ajaton musiikki yhdistyvät moniulotteisesti ja aisteja herättävästi tässä levyn ja kirjan sisältävässä kokonaisuudessa. Samalla kohtaavat musiikki, kuvataide ja laulujen sanoitukset toisensa raikkaalla ja uniikilla tavalla. Levykirjan laulumaalaukset ovat taiteilija Malin Skinnarin (Ruotsi) käsialaa.

Konserttitilojen mahdollisuuksien rajoissa kuvitamme musiikkiamme levykirjassa olevien, Malin Skinnarin varta vasten näihin sävelmiin valmistamilla laulumaalauksilla, esimerkiksi projisoimalla ne valkokankaalle tai vastaavalle pinnalle. Tämä on uniikki visuaalinen lisä konsertin musiikille ja elämykselle.

Morgon över Helsingfors (Single 2014)

Yhtyeellä ilmestyi single nimeltään Morgon över Helsingfors toukokuussa 2014. Kappale on tunnelmallinen kunnioitus Désiréen kotikaupungille, Helsingille. Toisena kappaleena singleltä löytyy myös kappale nimeltä You can never be poor. Yhtyeellä löytyy monipuolinen ohjelmisto omia kappaleita myös englanniksi.

Tidsemigranten (Albumi 2013)

Désirée Saarela & Triskelin levy, Tidsemigranten (2013) koostuu Désiréen omalla äidinkielellään ruotsilla luoduista sanoituksista ja lauluista singer-songwriter – henkeen. Levyllä Désirée esittää laulunsa niin soolona kuin yhdessä Triskel- yhtyeen kanssa. Musiikissa yhdistyy nykypäivän singer-songwriter -perinne vahvaan kansanmusiikkitulkintaan.

Levyn laulut kuvaavat siirtolaisuutta niin historiallisesta näkökulmasta 1900-luvun alkupuolelta, Désiréen oman suvun tarinan kautta, kuin nykypäivän “ajassamatkustamista” ja hetkessä elämisen haasteellisuutta – siitä levyn nimi, ”Tidsemigranten”. Musiikki on ajatonta ja tunnelma täynnä sydäntä sekä tarinankerronnan lumoa.