Vara på Väg

Vara på Väg

VIDARE - Vara på väg

I live in a small village out in rural Ostrobothnia on the west coast of Finland. It’s the home of beautiful forests, lovely fields and pastures, gravel pits filled with clear groundwater, with the sea quite close at hand. I go running a lot in my free time. I run along the gravel roads, so narrow and straight, that seem to go on forever. I have come to like gravel roads. In this area, you still come across small groups of farms with beautiful old houses and outhouses, often completely derelict, along the gravel roads. It takes my mind back to times passed and to the people who once lived here. Where did they go? In this song, I invite the listener to join me on one of my runs, through this fine and sparsely populated landscape. A landscape that still remains part of the big picture, which I think we should not forget. The song describes the joy of always “being on the road”, living your life and experiencing all the great things that happen every day. Life is movement!

 

Följ med mig kom nu längs med stigen, genom skogens ridå
över ängen, genom fälten till havets klippor grå
stannar en stund där och solen värmer, sen bär det av igen
ut på en landsväg med vita ränder på den heta asfalten

||: Det är nåt med att vara på väg, vara på väg, vara på väg, vara på väg :||

än skymta lador, vidsträckta åkrar, en övergiven by
där gamla gårdar, fönsterglas och bågar gardiner i spetstyg
bakom låsta dörrar ja där väntar en förfluten tid
av människominnen, av människoröster, utav människoliv

||: Det är nåt med att vara på väg, vara på väg, vara på väg, vara på väg :||

så går dagen, så går tiden, så går även vi
den här stunden en del utav historien förblir
följ med mig kom nu från byn så leder en lång rak väg av grus
som förenar glesbygdens vägar med den stora världens brus

||: Det är nåt med att vara på väg, vara på väg, vara på väg, vara på väg :||


Sävellys ja sanoitus: Désirée Saarela