Tänk på döden, Allhelgona, livet fortsätter att förundra!

Det finns ett ställe på Orust som heter Mollösund, ett vackert och väldigt idylliskt ställe vid havet i det vackra Bohuslän. Ja, det finns mycket som man kan inspireras av där men jag fastnade för något kanske lite absurt. När man kör igenom Mollösund finns det en kyrka på en sidan av vägen och en kyrkogård på den andra, med en begravningsplats som omringas av en vitkalkad mur. Ovanför murens port står orden Tänk på döden!
Första gången jag möttes av orden var sommaren 2010 när jag tillsammans med spelmännen Agnes Casimir-Lindholm och Elin Jonsson höll några konserter på Orust , bland annat en i kyrkan i Mollösund. Följande gång jag besökte stället var sommaren 2015 när jag och Anders och vår son Felix blev bjudna på Agnes och Johans bröllop! Jag måste ju bara vallfärda till kyrkogården och se denna port igen. Jag skämtade och sade till Anders att jag ska ta och skriva en sång med samma titel men kände genast en rysning gå längs ryggraden… hur i all sin dar skulle jag kunna det, skriva en sång om döden. Tanken och känslan grodde i mig och till sist, efter ett långt begrundande så var det dags att skriva en sång om just det, eller den, eller hen, Döden. Det var nog en av de svårare uppgifterna som jag gett mig själv som låtskrivare. Det gick ändå när jag insåg att desto mer jag tänker på döden så kommer jag att tänka på livet och på att leva, den enorma kraft som livet har. Då vände jag på det hela och skrev en låt om tänk på döden som istället för att bara personifiera döden hyllar livet! Istället för att jag här ska beskriva processen desto mer så kan du ta och lyssna på låten om du har en stund till övers.

Tänk på döden

Sångmålning av Malin Skinnar till låten Tänk på döden från skivan Mellan Världar

Just därför vill jag blogga idag, på allhelgona och jag tycker att låten passar in i denna tid! Jag har alltid tyckt om denna helgdag, det hör till att gå och tända ljus på gravarna. Eftersom mina släktingar är begravade på så många olika orter så är jag glad att man kan tända ljus för avlidna på en annan ort. Det är så vackert att se alla tända ljus på kyrkogårdarna när det är som mörkast och vintern börjar krypa in över landet. Tänka på alla de nära och kära som gått bort. Tänka på dem och hylla deras minne. Det ständiga livsflödet av människor som kommit och gått. Vi är alla en del av detta livsflöde och på så sätt tycker jag att människor som avlidit alltid lever vidare i oss, inte bara historiskt men i våra gener, i våra själar, allt på gott och ont. Jag tycker att det är vackert och det ger livet en ännu större mening. Ingen finns här för att sedan bara försvinna, inget liv är onödigt eller överflödigt.

Det har hänt så mycket på en kort tid, eller kort och kort, det beror ju på hur man ser på det hela och på tiden. Jag har inte skrivit på en evighet, så känns det för mig, eftersom livet har bjudit på stora förändringar.
Vår son Love föddes i slutet av juli och vi har blivit en familj på fyra + Signe katten. Det har gällt att hitta balansen igen i den nya vardagen. Våga leva i stunden, släppa allt det där jag borde, bara finnas här och nu. Allt är väl och jag får vara tacksam och jag är verkligen det! Samtidigt finns tröttheten där efter väldigt lite sömn under mer än 3 månaders tid. Allt det där hör ju till småbarnstiden, det är ok, jag överlever. Jag har undrat mycket över är hur andra freelansmammor (och pappor inte att förglömma!) klarar av att både vara förälder och hinna med det konstnärliga och med sitt skapande. Tiden bara rusar iväg. Gör man inget så händer inget heller i en värld där man måste göra allting själv. Man borde alltid vara ett steg före med allt, skapande, försäljning av spelningar, öva, öva så att inte man rostar helt och ja, det finns en hel del annat som jag kunde rabbla upp. Jag är ju mammaledig nu… mammaledig som det heter men ledig är ju det sista som jag är. Det är också väldigt svårt att vara mammaledig som freelansmusiker, det är inte så där bara att släppa taget om allt om man vill ha spelningar och få mat på bordet också efter “mammaledigheten”.

Livet går vidare, det gäller att vara tacksam att man får leva det, dag efter dag!

Livet går vidare, det gäller att vara tacksam att man får leva det, dag efter dag!

About the author: Désirée

Leave a Reply

Your email address will not be published.